poniedziałek, 28 kwietnia 2014

bułeczki drożdżowe do odrywania

Kolejny pomysł na drożdżówki, tym razem małe, z jabłkiem prażonym lub serem białym.
Składniki na ciasto (na 20 małych drożdżówek):
100ml mleka
2 i ½ szkl mąki
70g margaryny
¼ szkl cukru
2 jajka
2,5 dag drożdży
szczypta soli
Przygotowanie:
- Mleko nagrzewamy, jak będzie letnie odlewamy ¼ szkl, a resztę zagotowujemy, odstawiamy, dodajemy 2 łyżki cukru i margarynę. Odstawiamy do przestudzenia.
- ¼ szkl ciepłego mleka odlanego wcześniej, drożdże i resztę cukru mieszamy w miseczce i odstawiamy aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 7-10min).
- Do dużej miski wsypujemy 2 szkl mąki, dodajemy 2 jajka, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, oraz mleko z masłem i cukrem przygotowane wcześniej. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Połowa moich drożdżówek było z prażonym jabłkiem, drugie z serem białym. Można wykonać z czym się chce, wszystkie jednakowe lub jak ja podzielić na dwie części.

Nadzienie jabłkowe (na całą porcję czyli 20 drożdżówek):
4 duże jabłka
3-4 łyżki cukru
cynamon do smaku
Przygotowanie: jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a potem w małe kawałeczki, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i prażymy, aż puszczą sok i zmiękną. Dodajemy cynamon.

Nadzienie serowe (na całą porcję czyli 20 drożdżówek):
500g sera białego (twarogu)
2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania wierzchu drożdżówek)
cukier do smaku
opcjonalnie garść rodzynek
Przygotowanie: ser rozdrabniamy widelce, dodajemy żółtka i cukier, mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, połówkę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość ok 25x40cm, na środek układamy nadzienie (jak na fotce poniżej), zwijamy, ostatni bok smarujemy białkiem jajka i sklejamy, układamy na blasze łączeniem ciasta na spodzie, analogicznie wykonujemy z drugą połową ciasta. Przygotowane wałki kroimy nożem na ok. 10 kawałków, całość smarujemy białkiem i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20-25min, do zrumienienia.

1 komentarz:

Printfriendly