środa, 8 stycznia 2014

placuszki z płatków owsianych z jabłkiem

Zdrowe, pyszne placuszki na bazie płatków owsianych. Najlepiej smakują ciepłe posypane cukrem pudrem, z dżemem lub z sokiem malinowym. Fajny pomysł na kolację, podwieczorek lub śniadanie. Polecam również placuszki z kaszy manny.
Składniki na 25 małych placuszków:
1,5 szkl płatków owsianych (nie ma znaczenia czy błyskawiczne czy nie)
1,5 szkl ciepłego mleka
1 szkl mąki
1 czubata łyżka masła
2 jajka
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jabłko
olej do smażenia
Przygotowanie: płatki wsypujemy do miseczki, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, odstawiamy na 15min. Po tym czasie do masy dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i mieszamy. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę, mieszamy delikatnie łyżką. Smażymy na patelni na odrobinie oleju na złoto. Odkładamy na ręcznik papierowy, w celu odsączenia tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, lub syropem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Smaczne i latwe do zrobienia. Dzieki za pomysl na podwieczorek

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly