środa, 8 stycznia 2014

paluszki serowe z ciasta francuskiego

Pomysł na przekąskę, idealne do piwa, lub jako dodatek do wszelkich zup-kremów. Bardzo dobrze smakują z sosami lub keczupem. Szybkie w wykonaniu, bo na bazie gotowego ciasta francuskiego.
Składniki na całą blachę paluszków:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
2 łyżki keczupu
ok 100g sera żółtego
1 jajko
Przygotowanie: ciasto francuskie przekrajamy na pół wzdłuż, oba płaty smarujemy rozmąconym jajkiem, następnie keczupem, na jedną połowę wykładamy warstwę startego sera, zakrywamy drugą połową ciasta (keczupem w stronę sera), mocno dociskamy najlepiej posłużyć się wałkiem. Kroimy w paseczki ok 3-5mm i skręcamy, układamy na blasze, smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 8 min w 200 stopniach. 



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. na imprezę idealne, ale nie tylko na imprezy :)

      Usuń
  2. kurcze nie wyszły mi.... rozpackane takie a nie sztywne. ser rozpłynał się, od spodu płaskie... facet w kuchni to błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za mało nagrzany piekarnik był? szkoda, że nie wyszły i nie poddawać się!!!! facet w kuchni też da radę :)

      Usuń
  3. nie poddam się, niedługo znowu spróbuje. fantastyczny blog, taki nasz polski i łatwy w przyrządzaniu wszystkiego.
    Gratuluje i oczekuj dużo komentarzy z mojej strony bo zaatakuje wiele potraw od ciebie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow dziękuję bardzo za miłe słowa na temat mojego bloga :) a ja oczekuję, że potrawy podpasują Waszym gustom i skorzystacie z wielu przepisów i oczywiście podzielisz się komentarzem :) pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly