Pyszne, delikatne drożdżowe pączki z czekoladą, równie dobrze smakują z marmoladą...
1 kg mąki
100 g drożdży
150 g cukru
500 ml mleka
jajko i 6 żółtek
100 g roztopionej margaryny
sok z 1 cytryny
krem czekoladowy lub marmolada
olej
plaster ziemniaka
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy 1 szklankę mąki i 0,5 szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, resztę cukru, rozczyn, sok z cytryny, pozostałe mleko i szczyptę soli.Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie, a po przekrojeniu ukażą się pęcherzyki. Wlewamy margarynę i dalej wyrabiamy. Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na ok.20 min. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy krążki. Łyżeczką nakładamy krem czekoladowy lub marmoladę. Sklejamy, formując kulki. Układamy na posypanej mąką desce. Rozgrzewamy olej i dodajemy plaster ziemniaka. Smażymy pączki (zaczynamy od przygotowanych na początki) z obu stron.
ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze pączki jakie kiedykolwiek jadłam!!! Gorąco polecam.!:)
OdpowiedzUsuń