wtorek, 12 lutego 2013

eklerki

czy ktoś się oprze eklerkowi z kremem? 


Składniki na ciasto:
250ml wody
200g mąki
4 jajka
60g margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z margaryną, szczyptą soli i sokiem z cytryny. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aż ciasto zacznie ostawiać od brzegów garnka i będzie ładnie wymieszane. Zdejmujemy z ognia, gdy ciasto lekko ostygnie, ale nadal będzie ciepłe, wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując do uzyskania jednolitej masy. Przy pomocy szprycy z większą końcówką wykładamy ciasto na blachę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 45min. Jeszcze ciepłe ciasta przekrajamy na pół i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Składniki na krem:
400ml śmietany kremówki (30-36%)
3 czubate łyżki cukru pudru
1 śmietan -fix 
Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fix. 

Na wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Prosta polewa czekoladowa: 50ml śmietany kremówki doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 50g mlecznej czekolady, mieszamy do rozpuszczenia.

2 komentarze:

  1. Bardzo pyszne!! naprawdę polecam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowały :) zapraszam do wypróbowania reszty przepisów

      Usuń

Printfriendly