Kruche, pyszne babeczki z jabłkami...
Składniki:
20 dag mąki
3 czubate łyżki cukru
100 g margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę, siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Z całości ciasta odkrajamy 2/3, natomiast resztę wkładamy do lodówki. Ciasto dzielimy na ok 6 -8 kawałków, w zależności od wielkości foremek, każdy kawałek formujemy w kulkę, rozgniatamy na krążek i wykładamy wcześniej natłuszczoną foremkę. Nadziewamy marmoladą jabłkową lub przygotowanymi jabłkami (jabłka kroimy w małe kawałki lub tarkujemy na grubych oczkach, wrzucamy do rondla, dodajemy troszeczkę cukru i gotujemy chwilę). Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 6-8 kawałków, każdy kawałek rozklepujemy na krążek i przykrywamy babeczki. Pieczemy ok 30-40min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciepłe wyjmujemy z foremek odwracając do góry dnem. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz