poniedziałek, 11 lutego 2013

gofry

Gofry, czyli wspomnienia z każdych wakacji, bo ja to być na wakacjach i nie zjeść gofra ;) pyszne, chrupiące gofry, z dodatkiem jaki tylko przyjdzie do głowy z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, z owocami, z czekoladą... pod każdą postacią się pyszne.

Składniki na ok. 14 sztuk:
2,5 szkl mąki
1,5 szkl mleka
5 łyżek śmietany 12% lub 18%
1/4 szkl wody
3 jajka
1/3 szkl oleju
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru
1 proszek do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki miksujemy na jednolitą, gładką masę. Delikatnie dodajemy ubitą pianę, aby zachować jak najwięcej puszystości.
Gofrownicę rozgrzewamy, pędzelkiem zanurzonym w oleju lekko smarujemy, aby zapobiec przywieraniu. Pieczemy na rumiano.
Porada: aby gofry były  wyrośnięte podczas pieczenia nie otwieramy gofrownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly