środa, 20 lutego 2013

sernik z brzoskwiniami


Pyszny wilgotny sernik na kruchym cieście, z dodatkiem brzoskwiń i rodzynek, na wierzchu chrupiąca skorupka z kokosa. Naprawdę godny polecenia. 

Składniki na spód:
2 szkl mąki
½ szkl cukru pudru
3 żółtka
125g margaryny
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 świeżych brzoskwiń lub 10 połówek z puszki
100g spażonych rodzinek
Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, żółtek, margaryny, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Rozkładamy na blasze o wymiarach 25x35cm. Na cieście układamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki (jeżeli są to świeże owoce należy obrać ze skórki) i posypujemy rodzynkami.

Składniki na masę serową:
500g sera twarogowego półtłustego
5 jajek
niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
Przygotowanie: żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ser dwukrotnie zmielony, cukier waniliowy  mąkę, a na koniec pianę z białek. Masę serową rozkładamy na owocach

Składniki na masę kokosową:
200g wiórek kokosowych
½ szkl cukru pudru
125g margaryny
Przygotowanie: margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy wiórka kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.
        
Przygotowaną masę kokosową rozkładamy na masie serowej, lekko przyciskają ręką, aby nie kruszyła się po upieczeniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok 1godziny. Przy czym po 20-30min przykrywamy folią aluminiową, aby nie przypiekło się mocno na wierzchu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly