Pyszne kakaowe ciasto przełożone jasnym kremem oblane czekoladą.
Składniki na ciasto:
200g margaryny
3 łyżki kakao
1,5 szkl cukru
1szkl mleka
3 jajka
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W garnku gotujemy margarynę, kakao, cukier i mleko. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka (z białek ubijamy pianę), mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy, na koniec dodajemy delikatnie, przy pomocy łyżki ubitą pianę z białek. Wlewamy do blachy o wymiarach 25x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (czyli ok 40min). Po ostygnięciu ciasta przekrajamy na pół.
Składniki na masę:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl wody
1,5 szkl mleka
3 łyżki cukru
200 g margaryny
Przygotowanie:
W garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z dodatkiem cukru. W szklance rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną z wodą, wlewamy na wrzące mleko, chwilę gotujemy do zgęstnięcia. Po ostudzeniu masy ucieramy z margaryną.
Polewa czekoladowa:
60g margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 18%
Wszystkie składniki gotujemy w garnku do rozpuszczenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepłą polewamy ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz