piątek, 15 lutego 2013

Sernik pani Zosi

Skąd taka nazwa nie wiem ... pewnie jakaś pani Zosia ten sernik robiła:)
Jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach.

Składniki na masę serową:
0,5 kg sera twarogowego półtłustego
3 jajka
¼ szkl cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
500 ml mleka - zagotowanego i wystudzonego
1 budyń waniliowy
1 paczka wiórek kokosowych 100g
Przygotowanie: twaróg mielimy dwukrotnie. W misce ucieramy mikserem 1 całe jajko, dwa żółtka z cukrem (białka pozostawiamy do przygotowania piany na wierzch). Jak masa będzie jasna dodajemy cukier waniliowy, olej, budyń (w proszku), twaróg i dokładnie mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy mleko, dokładnie miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być.

Składniki na ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g margaryny
4 żółtka (białka pozostawiamy do przygotowania piany na wierzch)
½ szkl cukru
Przygotowanie: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, żółtka i cukier, zagniatamy ciasto. Blaszkę o wielkości 25x30cm wykładamy ciastem, wykładamy również brzegi blaszki, wylewamy masę serową i pieczemy ok 40min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po tym czasie wylewamy ubitą pianę z wszystkich białek z dodatkiem  ½ szkl cukru pudru, na wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy jeszcze 20min do zrumienienia wierzchu. 

8 komentarzy:

  1. A mogę zrobić ten sernik w tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można w tortownicy, powinno się zmieścić, tylko będzie wyższe niż na zdjęciu :)

      Usuń
  2. Coś pysznego!!:) dziękuje za wystawianie przepisów na bloga chociaż kuchnia zrobiła się dla mnie przyjacielem,a rodzina bardziej ucieszona z tych pyszności!!. Próbuję wszystkiego po kolei z Twoich przepisów wszystko przepyszne!!:)
    dziękuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za bardzo miły komentarz! i cieszy mnie to, że kuchnia już nie straszna :) polecam moje przepisy i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. czy można dodać twaróg z wiaderka??

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik zrobiłam z swojskiego sera - wyszedł rewelacyjny :)
    PS: Po przejrzeniu wszystkich przepisów jestem zachwycona nowymi inspiracjami obiadowymi i nie tylko - dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za miłe słowa :) życzę smacznych obiadów i nie tylko ;) pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly