czwartek, 14 lutego 2013

orzeszki

Orzeszki to ciasteczka pieczone w specjalnej patelni, z kremem kakaowym w środku... 

Składniki na ciasto:
1 margaryna 250g
1 szkl śmietany 12% lub 18%
1 jajko
½ łyżeczki sody
4 szkl mąki
szczypta soli
Przygotowanie: wszystkie podane składniki mieszamy do uzyskania jednorodnego, gładkiego ciasta. Odrywając małe kawałeczki formujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Specjalną patelnię do wypieku orzeszków rozgrzewamy, wkładamy przygotowane kulki ciasta i pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Składniki na masę:
½ szkl wody
½ margaryny 125g
2 łyżki kakao
¾ szkl cukru
1 opakowanie mleka w proszku (używam mleka granulowanego odtłuszczonego 250g)
Przygotowanie: wodę, margarynę, kakao i cukier zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy garnek z palnika, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy do jednolitej masy.

Ostudzone skorupki nadziewamy ciepłą masą. Pozostawiamy do zastygnięcia. Zimne orzeszki najlepiej jest przechowywać w zamkniętym pojemniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly