Orzeszki to ciasteczka pieczone w specjalnej patelni, z kremem kakaowym w środku...
Składniki na ciasto:
1 margaryna 250g
1 szkl śmietany 12% lub 18%
1 jajko
½ łyżeczki sody
4 szkl mąki
szczypta soli
Składniki na masę:
½ szkl wody
½ margaryny 125g
2 łyżki kakao
¾ szkl cukru
1 opakowanie mleka w proszku (używam mleka granulowanego
odtłuszczonego 250g)
Przygotowanie: wodę, margarynę, kakao i cukier zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy garnek z palnika, wsypujemy mleko w proszku i mieszamy do jednolitej masy.
Ostudzone skorupki nadziewamy ciepłą masą. Pozostawiamy do zastygnięcia. Zimne orzeszki najlepiej jest przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz