czwartek, 14 lutego 2013

usta Adama

Hmmm dlaczego taka nazwa? może dlatego, że po przekrojeniu biszkopty z marmoladą wyglądają jak usta :) 

Składniki na ciasto:

1 margaryna
0,5 szklcukru
5 łyżek wody
4 jaja
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 opakowania biszkoptów
powidła (marmolada) śliwkowe lub inne, dodałam marmoladę jabłkową

Przygotowanie:
Margarynę, z wodą, cukrem i kakao doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok 4-5min. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszając, aby jak najwięcej zachować puszystości. Na blaszce 25 x 40cm układamy biszkopty złączone ze sobą marmoladą, ważne, aby dodać dużo marmolady, wtedy ciasto jest o wiele smaczniejsze. Biszkopty układamy jeden obok drugiego, całość zalewamy masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35min.

Składniki na masę:
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500ml mleka
6 łyżek cukru
100 g kostki margaryny

Przygotowanie:
Gotujemy budynie (2 opakowania budyniu na 500ml mleka z 6 łyżkami cukru, do tego mąką ziemniaczana). W drugim garnku ucieramy margarynę, dodajemy ugotowany ostudzony budyń i ucieramy na gładką masę. Gotowy krem wykładamy na wystudzone ciasto. Na wierzch można przygotować polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa:
60g margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka śmietany 18%

Wszystkie składniki gotujemy w garnku do rozpuszczenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Ciepłą polewamy ciasto.

2 komentarze:

  1. mam pytanie czy mają być powidła czy marmolada . pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma znaczenia mogą być i powidła jak i marmolada, u mnie była marmolada... pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly