poniedziałek, 11 lutego 2013

rurki z bitą śmietaną

Przepyszne, lekkie rurki z nadzieniem z bitej śmietany.
blaszki do robienia rurek

Składniki:
0,5 kg mąki
250 g margaryny
250 ml śmietany 12-18%
szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki szybko łączymy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 1-2 mm, kroimy w długie paski o szerokości ok 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy margaryną. nawijamy na nie paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Pieczemy ok 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu rurki powinny być jasnozłote. Do ostudzonych rurek szprycą nakładamy bitą śmietanę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly