piątek, 15 lutego 2013

karpatka

Karpatka to prażone ciasto, z którego podczas pieczenia wyrastają większe i mniejsze góry, ale o to własnie chodzi... do tego krem budyniowy. Pyszne ciasto! 
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
1 szkl mąki pszennej
4 całe jajka
100g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie: wodę, margarynę z szczyptą soli zagotowujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, prażymy ok.3min. Chwilę przestudzamy i dodajemy po kolei jajka ciągle miksując. Przygotowane ciasto wykładamy na dużą blachę 25x40cm (wtedy po upieczeniu przekrajamy na pół), lub dwie mniejsze 20x25cm (blachy natłuszczamy i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą). Pieczemy w 180 stopniach przez ok 55 min.

Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe
500ml mleka
2 czubate łyżki cukru
100g margaryny
Przygotowanie: w garnku zagotowujemy mleko, odlewamy troszkę do szklanki, w której rozrabiamy budyń i cukier, wlewamy do wrzątku i ponownie zagotowujemy, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy margarynę i miksujemy na gładką masę.
Ostudzone ciasto przekładamy masą. Całość posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

Printfriendly