czwartek, 14 lutego 2013

oponki serowe

Coś dla miłośników pączków... pączki inaczej 

Składniki:
3 jajka
250g sera twarogowego półtłustego
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka, ilość zależy od wilgotności sera, mój był suchy dodałam ok 2,5 szkl)

Przygotowanie:
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, śmietanę, cukier waniliowy, można dodać troszkę cukru jak ktoś woli słodsze, wszystko mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do stolnicy, ale być miękkie. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, szklanką wycinamy krążek, a  w środku mniejszy kieliszkiem. Smażymy na oleju, odsączamy i oprószamy cukrem pudrem.

1 komentarz:

Printfriendly