Coś dla miłośników pączków... pączki inaczej
Składniki:
3 jajka
250g sera twarogowego półtłustego
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka, ilość zależy od wilgotności sera, mój był suchy dodałam ok 2,5 szkl)
Przygotowanie:
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, śmietanę, cukier waniliowy, można dodać troszkę cukru jak ktoś woli słodsze, wszystko mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do stolnicy, ale być miękkie. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, szklanką wycinamy krążek, a w środku mniejszy kieliszkiem. Smażymy na oleju, odsączamy i oprószamy cukrem pudrem.
Smak z dzieciństwa chętnie przepis przygarnę:)
OdpowiedzUsuń