środa, 24 lipca 2013

sernik na zimno z brzoskwiniami

Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką na bazie serków homogenizowanych. Idealny na ciepłe letnie dni, chociaż na pochmurne też, bo wnosi trochę kolorytu do życia :) 
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
2 galaretki brzoskwiniowe
800g serka homogenizowanego, u mniej z drobinami wanilii
250ml śmietany 30-36%
3-4 łyżki czubate cukru pudru
2,5 płaskie łyżki żelatyny
2 świeże brzoskwinie
Przygotowanie: żelatynę rozpuszczamy w ok 5 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo serek i cukier puder, cienkim strumieniem przygotowaną żelatynę ciągle miksując na najwyższych obrotach, aby nie powstały nitki z żelatyny. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, dodajemy masę serową i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę do zastygnięcia. Następnie brzoskwinie obierany i kroimy w cienkie plastry, układamy na wierzchu ciasta, zalewamy niewielką ilością galaretki, wstawiamy do lodówki do stężenia, jak galaretka już stężeje zalewamy resztą galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godziny do całkowitego zastygnięcia sernika. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Mogą być brzoskwinie z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  2. a moga byc truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście mogą być niemal wszytskie owoce :)

      Usuń
  3. Sernik prezentuje się znakomicie. Na pewno wykonam taki sam w domu za niedługo :)
    Pozdrawiam, super blog!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzoskwiniowy ;) Mój ulubiony!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly