poniedziałek, 15 lipca 2013

zakwas żytni

Początkowo myślałam, że przygotowanie zakwasu to czarna magią, ale to prościutkie lecz długotrwałe.
Przygotowanie zakwasu trwa 4 dni, a można trzymać go przez kolejne 10 dni. Zakwas przygotowywałam wg receptury tutaj.
Przygotowanie:
dzień pierwszy rano: 
pół szklanki mąki żytniej (chlebowej) i pół szklanki ciepłej wody mieszamy i wlewamy do słoika wysokiego. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce.
dzień drugi rano:
do wczorajszego zakwasu dodajemy taką samą mieszankę czyli pół szklanki mąki rozmieszanej z pół szklanki wody. Mieszamy całość i odstawiamy.
dzień trzeci rano:
do mieszanki dodajemy znowu pół szkl mąki z wodą. Mieszamy całość i odstawiamy
dzień czwarty:
znowu dodajemy pół szkl mąki i wody. Mieszamy odstawiamy i po ok 3 godzinach zakwas jest gotowy do przygotowania chleba. 

Zakwas po tych czterech dniach dokarmiania trzymamy w lodówce. Jak chcemy przygotować chleb to wyjmujemy, zostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej, dodajemy znowu pół szkl mąki i pół szkl ciepłej wody, po 3 godzinach możemy znowu przygotowywać chleb. Podczas dokarmiania zakwasu może zdarzyć się, że zakwas będzie się podnosił do góry wtedy mieszamy go, żeby opadł. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly