czwartek, 4 lipca 2013

sernik na zimno

Pyszny, inny niż wszystkie tradycyjne serniki na zimno. Puszysty, bardziej śmietankowy, lekki sernik, z bitą śmietaną i owocami, na kruchym spodzie - a to wszystko bez pieczenia. Pomysł zaczerpnięty z kuchnialidla.pl. 
Składniki na spód:
1 opakowanie ciastek u mnie "sasanki z lidla" 250g
70g miękkiego masła
Przygotowanie: ciastka kruszymy bardzo drobno, dodajemy masło i łączymy w zwięzłą masę. Wykładamy do wyłożonej folią tortownicę o wielkości 20-23cm. Porządnie uciskamy. Odstawiamy
Składniki na masę:
3 czubate łyżki żelatyny
3 żółtka
500ml śmietanki kremówki 30-36%
4 czubate łyżki cukru
ok 8g cukru waniliowego (pół opakowania)
450g serków homogenizowanych waniliowych
Przygotowanie: żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy 5 łyżkami wrzątku, mieszamy i odstawiamy. Do garnka nalewamy wodę i zagotowujemy, do miski metalowej dajemy 100ml śmietanki, cukier, cukier waniliowy, 3 żółtka, wstawiamy na wrzącą wodę i ubijamy na parze do uzyskania jednolitej puszystej masy, ciągle mieszając najlepiej trzepaczką uważając żeby nie ścięły się żółtka (miska nie powinna dotykać wrzącej wody w garnku). Odstawiamy i do gorącej masy dodajemy żelatynę, i serki homogenizowane, mieszamy. W naczyniu ubijamy na sztywno 300ml śmietanki, mieszamy masę z serkami z ubitą śmietaną. Wlewamy całą masę do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. 
Po schłodzeniu i stężeniu, wyjmujemy z tortownicy, na wierzchu dekorujemy obitą śmietanką (ok 100ml), układamy owoce. Podajemy zimne z lodówki. Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Wygląda jak chmurka :D mmmm... chyba go zrobię na niedzielę!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna konsystencja ja nie trzpaczka bo bym tego tak nie zrobił ja w robocie kuchennym ( kohersen mycook) pozdro autorą bloga

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly