Ciasto z chrupek "flipsów", z krówkami i sezamem, słodkie, chrupiące, dzieci uwielbiają, ale nie tylko dzieci. Szybkie do wykonania, bez zbędnego zamieszania, bez pieczenia, raz dwa i gotowe. Spróbujcie sami!
Ostrzegam ciasto uzależnia :)!
Składniki:Ostrzegam ciasto uzależnia :)!
1 paczka flispów kukurydzianych (70g)
250g margaryny lub masła
500g cukierków krówek
200g sezamu
Przygotowanie: krówki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy margarynę i gotujemy do momentu rozpuszczenia krówek, dodajemy sezam (można go uprażyć na suchej patelni, ale to niekonieczne), mieszamy i odstawiamy z gazu, dodajemy flispy, mieszamy aż każdy chrupek będzie oblepiony masą. Formę 20x25 cm wykładamy folią spożywczą (wygodniej będzie wyjąć ciasto), przekładamy masę i uciskamy (przykrywam kawałkiem folii spożywczej i porządnie dociskam rękami). Zostawiamy do ostygnięcia, jak będzie miało temperaturę pokojową wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto może stać około tygodnia i nic mu się nie dzieje. Smacznego!
hmmm chyba lecę po składniki ;)
OdpowiedzUsuńjak ktoś ma tylko chwilę na przygotowanie to polecam, pycha
OdpowiedzUsuńdokładnie, wystarczy chwila i gotowe :) dzięki za skorzystanie z przepisu :)
UsuńMam pytanie a z gotowej masy krówkowej wyjdzie? bo akurat mam na stanie i flipsy też:)
OdpowiedzUsuńmoja znajoma robiła i było ok, więc można spróbować :)
Usuńpozdrawiam
Zrobiłam. Idealne do gorzkiej herbaty lub kawy :-)
OdpowiedzUsuńhehe, wówczas smak słodyczy zostanie zrównoważony ;) pozdrawiam i polecam inne przepisy
UsuńZapewne skorzystam i tak jak ten, zareklamuję na blogu :-)
Usuńdziękuję za reklamę "flipsiaka" super nazwa :)
UsuńCiasto bardzo pyszne ;-) Polecam
OdpowiedzUsuńsuper, że smakuje :) pozdrawiam
Usuńhej. może zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności? Promujemy przepisy blogerów.
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl
Pozdrawiamy
Ciasto pyszne i bardzo szybko się je robi. Polecam :)
OdpowiedzUsuńa co to sa flipsy
OdpowiedzUsuńflipsy to kukurydziane chrupki
UsuńŚwietny pomysl
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne teraz se zrobiłem i jem :)
OdpowiedzUsuń