wtorek, 2 lipca 2013

pierogi z jagodami

Sezon truskawkowy dobiega końca, ale zaczyna się smaczny sezon jagodowy. Moje ukochane pierogi z jagodami, proste a jakie smaczne. Polecam :)

Składniki na ciasto:
mąka
gorąca woda
Przygotowanie: mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i szybko zagniatamy podsypując mąką, ciasto jest dobre, gdy jest miękkie, ale nie przywiera do ręki i miski. O proporcje trudno, ale tak na "oko" to na 0,5 kg mąki, potrzeba 1,5 szkl wody, plus mąka do podsypywania.
Przygotowane ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka ( ja od kubka), nakładamy ok 1 łyżeczki jagód, składamy na pół i zlepiamy palcami. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do wrzątku kilka pierogów, czekamy, aż woda ponownie się zagotuje, gotujemy ok 30s-1min, wyjmujemy układając jeden obok drugiego. Podajemy ze śmietaną i cukrem. Smacznego
Pierogi można wykonać z innymi owocami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly