Wersji przygotowywania gołąbków jest kilka, moim faworytem jest pieczenie w piekarniku, wówczas smak kapusty jest wzbogacony, a samo nadzienie soczyste i esencjonalne. Co prawda robienie gołąbków jest troszkę pracochłonne, ale mamy obiad na dwa dni, a i można zamrozić.
1 średniej wielkości kapusta biała
500g mięsa mielonego
1 cebula
1 paczka ryżu białego (100g)
1 jajko
bulion warzywny lub woda
przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka, liść laurowy i ziele angielskie
mąka do zagęszczenia sosu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie: ryż gotujemy do miękkości, zostawiamy do przestygnięcia. Główkę kapusty wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, po kilku minutach odcinamy liście i jeden po drugim zdejmujemy. Z każdego liścia odcinamy twardą białą część.
W misce przygotowujemy farsz: mięso mielone, ostudzony ryż, jajko, drobno posiekaną cebulę, pieprz, vegetę. Dokładnie mieszamy. Na każdy liść nakładamy farsz i zawijamy gołąbki, układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem (wodą), przynajmniej do 3/4 wysokości gołąbków (u mnie 750ml i 2 kostki bulionu warzywnego), dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, wstawiamy do piekarnika, pieczemy w zamkniętym naczyniu (jak ktoś nie posiada pokrywki, można zakryć folią aluminiową) ok 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu odlewamy do garnka powstały wywar, zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby doprawiamy i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego!
krok po kroku: zwijanie gołąbków |
Super przepisy na gołąbki!! :) już wiem co dziś na obiad! pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńdziękuję, mam nadzieję, ze nie tylko przepis super, ale i gołąbki wyszły super :)
Usuńa pieczemy w zamknietym czy otwartym naczyniu??
OdpowiedzUsuńzamkniętym
Usuńno to mam już obiadek :D:D na pewno będzie smaczne!!:)
OdpowiedzUsuń