piątek, 12 lipca 2013

zapiekanka makaronowa z mięsem

Szybki przepis na sycącą zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, sosem, oczywiście makaronem i serem. Jest pyszna dlatego bardzo często  gości na naszym stole.  U mnie w domu mówimy na nią "zapiekanka Agnieszki", po przepis dostałam od Agnieszki G. 
Składniki:
400g makarony penne (1 opakowanie)
500g mięsa mielonego
1 słoik sosu bolońskiego (słodko-kwaśnego, spagetti, jaki kto lubi) ok 500ml
250g startego sera żółtego
300ml śmietany 18%
olej
Przygotowanie: w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso, po usmażeniu dodajemy sos, mieszamy, czekamy aż się zagotuje. W naczyniu żaroodpornym dodajemy połowę odcedzonego makaronu, później połowę sosu, resztę makaronu, resztę sosu. Równie dobrze, można wymieszać makaron z sosem i przełożyć do naczynia. W miseczce mieszamy ser żółty (ja zostawiam troszkę na posypanie po wierzchu) ze śmietaną, tą mieszankę układamy na wierzch, posypujemy zostawionym serem. Wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 min w 180 stopniach do zapieczenia. My jadamy z keczupem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. bardzo często gości u mnie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie dziwne, bo jest pyszna. Dziękuję za przepis :*
      PS. przepis własnie od Tej Agnieszki dostałam :)

      Usuń
    2. Witam, czy wkładając naczynie żaroodporne do piekarnika zamyka je Pani górnym przykryciem??? Czy piecze cały czas na otwartym? dziękuje za info. Pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly