piątek, 26 lipca 2013

serniczki

Szybki pomysł na przekąskę na słodko, może być jako podwieczorek, deser, kolacja... na ciepło i na zimno. Serniczki to połączenie ciasta francuskiego i białego sera twarogowego. Przygotowanie trwa dosłownie 3 minutki, pieczenie 10-15 minut i gotowe do spożycia. Polecam!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250g twarogu chudego lub półtłustego
1 jajko
cukier waniliowy
cukier do smaku wg upodobań
Przygotowanie: do miski wrzucamy twaróg, żółtko, a białko zostawiamy w oddzielnym naczyniu do posmarowania serniczków, dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły, mieszamy do połączenia składników (w tym momencie próbuję, czy nie należy dosłodzić). Ciasto francuskie rozwijamy na tym papierze co jest razem z ciastem, potem na tym papierze pieczemy, ciasto tniemy na 8 kawałków (jak na zdjęciu poniżej), na każdy kawałek wykładamy łyżką masę serową, taka ilość sera wystarcza idealnie do 8 serniczków, kawałek składamy na pół, przyciskamy widelcem (jak na zdjęciu). Każdy serniczek smarujemy pozostałym białkiem i możemy posypać cukrem (kryształem, nie pudrem), ale możemy pozostawić bez posypywania. Gotowe serniczki przenosimy wraz z papierem na blachę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 10-15min do zrumienienia. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly