wtorek, 30 lipca 2013

racuchy / placki z serem białym

Prosty, pyszny podwieczorek, kolacja czy jak ktoś ma czas rano to może być i śniadanie. Placuszki z twarogiem oprószone cukrem pudrem. Miękkie i pulchne. 
Składniki na 10-12 placków:
2 jajka
0,5 szkl mleka
1 szkl mąki pszennej
1 czubata łyżka cukru
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
150g sera białego (twarogu). Ser biały kupuję tzw klinek, wówczas nie jest on rozdrobniony tak mocno, jest bardziej "suchy", najbardziej nadaje się do takiego typu placuszków.
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy (można mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Ser rozdrabiamy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, mieszamy. Masa jest dość gęsta. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Najlepsze na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. jeden z ulubionych podwieczorków mojej córci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. żadna rewelacja,ale zjadliwe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od gustu. Dzieci kochają te placuszki! pozdrawiam

      Usuń

Printfriendly