Tarta na kruchym spodzie, z kurczakiem, warzywami i sosem na bazie śmietany. Pyszny pomysł na obiad, kolację. Tartę można robić na wiele sposobów z użyciem własnych ulubionych warzyw: od brokułów przez cukinię, kalafior, pomidory, paprykę, pieczarki, po ziemniaki i co Wam do głowy przyjedzie.
Składniki na ciasto:
1,5 szkl mąki pszennej
125g margaryny
50ml wody
ok 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę do schłodzenia. Przygotowanym ciastem wykładamy formę do tarty (moja ma ok 27cm średnicy). Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 15min.
Składniki na farsz:
0,5kg piersi z kurczaka
1 cebula
1 papryka
kawałek cukini
przyprawy
Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy, jak kurczak będzie już podsmażony, dodajemy pokrojone warzywa, smażymy razem ok 2 min. Odstawiamy.
Składniki na sos:
100ml śmietany 18%
50ml mleka
3 jajka
ok 150g sera żółtego startego
sól i pieprz
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy kurczaka z warzywami, możemy dodać w tym momencie surowe pomidorki pokrojone w cząstki, zalewamy całość przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30-35min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz