poniedziałek, 30 czerwca 2014

faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe, lekkie, mięciutkie, puszyste, oprószone cukrem pudrem, lub polane lukrem. Doskonałe do kakao lub kawy, najlepsze świeżutkie. Polecam również mini pączki, donaty, świderki... wszystkie przepisy na blogu.
Składniki na ok 40 sztuk wielkości 3x12cm:
2½ szkl mąki
2 czubate łyżki cukru
½ szkl ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
25g rozpuszczonego masła
Przygotowanie: do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy drożdże, odstawiamy na 10min w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sok z cytryny, i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży. Mieszamy dokładanie, przykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tyle, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, dzielimy na pół, połowę wałkujemy na grubość ok 3-4mm (jeżeli ktoś lubi grubsze to wałkujemy grubiej), wycinamy paski, w pasku otwór, przekładamy jeden koniec przez dziurkę i mamy faworka. Przygotowane faworki układamy na oprószonej stolnicy lub blacie, przykrywamy ściereczką. Robimy tak samo z drugą porcją ciasta. 
Przygotowane faworki smażymy w głębokim tłuszczu (oleju) na złoty kolor. Smażenie zaczynamy od faworków najwcześniej przygotowanych. Usmażone układamy na ręczniku papierowym lub kratce, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego! 

niedziela, 29 czerwca 2014

kurczak z warzywami makaronem ryżowym

Danie w 15min dla bardzo zapracowanych, z wykorzystaniem gotowych mrożonych warzyw "mieszanka chińska". U mnie w domu bardzo rzadko bywają mrożonki, ale "od wielkiego dzwonu" są. 
Składniki (2-3 porcje):
300g piersi z kurczaka
1/2 opakowania mrożonych warzyw - mieszanka chińska
makaron ryżowy (1/2 opakowania)
olej
sos sojowy, papryka słodka, sól, pieprz
Przygotowanie: makaron ryżowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na odrobinę oleju, polewamy sosem sojowym (ok 1-2 łyżki), smażymy, jak będzie gotowa dodajemy warzywa, mieszamy, przykrywamy i dusimy co jakiś czas mieszając ok 6-8 min (do miękkości warzyw), doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, dodajemy odsączony makaron, całość mieszamy i podajemy. Pyszne danie w 15min. 

pierś z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Pomysł na obiad, lub sytą kolację, robiąc mniejszej wielkości można wykorzystać na imprezy. Można podać z ziemniakami, frytkami, lub bez dodatków z ulubionym sosem.
Składniki na 4 duże sztuki:
1 gotowe ciasto francuskie
200-300g piersi z kurczaka
5-6 dużych pieczarek
mała cebula
4 plasterki sera
1 łyżka majonezu
jajko
przyprawy: papryka słodka, pieprz, vegeta (domowa vegeta)
Przygotowanie: pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju, posypując przyprawami, gotową zdejmujemy z patelni. Na tym samym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy i smażymy. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe paski, połowę paska nacinamy nożem tak jak na zdjęciu poniżej, na druga polówkę nakładamy nadzienie czyli pieczarki, pierś z kurczaka, odrobinę majonezu, plasterek sera, składamy ciasto i mocno dociskamy widelcem. Postępujemy tak z każdym paskiem ciasta (cały etap przygotowania pokazany poniżej na zdjęciach). Gotowe pakieciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na ok 20min, lub do czasu zrumienienia ciasta (u mnie grzałka góra-dół). 

panierowane pieczarki

Proste, nie nadziewane ale panierowane pieczarki. Doskonały dodatek do obiadu.
Składniki:
pieczarki (u mnie malutkie)
jajko
bułka tarta
sól
olej do smażenia
przygotowanie: pieczarki myjemy, jeżeli są duże to obieramy, jak malutkie i świeże to nie musimy obierać.  Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie, od momentu zagotowania wody ok 3 min. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajko w mieseczce rozmącamy, do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Pieczarki najpierw maczamy w jajku, później w bułce tartej, (tą czynność można powtórzyć dwa razy, wówczas panierka będzie grubsza), smażymy na oleju (u mnie oleju było mniej niż 0,5cm), z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy. Można podawać na gorąco, ale i na zimno też są pyszne. 

placki ze świeżą morelą

Proste, smaczne, złociste jak słoneczko placuszki na słodko. Zamiast moreli można dodać brzoskwinie czy nektarynki. Pomysł na podwieczorek, kolację, oraz doskonały sposób na ukrycie owoców dla dzieci - niejadków.
Składniki na ok 15 szt.:
2 jajka
1/2 szkl mleka
1 szkl + czubata łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy)
1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, u mnie 2 łyżki bo morele były bardzo kwaśne)
cukier puder do posypania
morele (u mnie 5 malutkich)
olej do smażenia
Przygotowanie: morele myjemy, wycinamy pestkę, morele rozdrabniamy, albo za pomocą noża bardzo drobno kroimy, albo przy pomocy rozdrabniacza. Jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia miksujemy lub blendujemy, następnie dodajemy rozdrobnione morele, mieszamy całość. Smażymy na odrobinie oleju na złoto, usmażone wykładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

środa, 25 czerwca 2014

gulasz wieprzowy z pieczarkami i śmietaną

Prosty gulasz do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Do przepisu można wykorzystać łopatkę, karkówkę, czy szynkę wieprzową. 
Składniki:
1kg wieprzowiny
2 duże cebule
0,5kg pieczarek
1/2 szkl śmietany 12-18% kwaśnej
mąka do zagęszczenia
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz
olej
Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż sok z pieczarek wyparuje. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Wszystko przerzucamy co garnka, zalewamy wodą tak aby składniki były zanurzone, gotujemy do miękkości mięsa (ok1,2h). Następnie doprawiamy vegetą i pieprzem, mąkę i śmietanę rozrabiamy z wodą i wlewamy na gotujący się gulasz, czekamy aż się zagotuje. Gotowe. Podamy z ziemniakami, ryżem, kaszą, kuskusem, pesso, oraz z surówką. Smacznego!

poniedziałek, 23 czerwca 2014

ciasto latte macchiato

Kiedyś przemknęło mi ciasto na bazie ciemnego biszkopta, z biszkopcikami nasączonymi kawą jak w tiramisu, dziś z okazji dnia ojca postanowiłam je zrobić, przepis jest wymyślony przeze mnie (zlepek innych ulubionych przepisów). Biszkopt rzucany kakaowy już był tutaj na blogu, krem to krem tortowy ze śmietaną i serkiem mascarpone ( np. tutaj), tiramisu też było . A masa krówkowa to inwencja twórcza. Gorąco polecam ciasto, jest pyszne, niezbyt słodkie, podzielne. Myślę, że przepis też można wykorzystać do przygotowania takiego tortu. 
Biszkopt kakaowy z tego przepisu tylko wykonany w prostokątnej blaszce: 
Składniki:
5 jajek
⅔ szkl mąki pszennej
⅓ szkl kakao
¾ szkl cukru pudru
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy w małych porcjach cukier puder, żółtka (używając miksera). Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do ubitej masy (nie używamy miksera) łyżką / szpatułką delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do blaszki 24x28 (na spód papier do pieczenia, nie smarujemy niczym brzegów). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25-35min (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucamy w formie po blat z wysokości ok 50-60cm i wstawiamy do wyłączonego uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Brzegi ciasta oddzielamy nożem oraz kroimy na placki dopiero po całkowitym wystygnięciu. Biszkopt ostudzony przecinamy na 2 placki.

Składniki na krem śmietankowy:
300-400ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru cukru pudru
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera.

Ponadto:
1 opakowanie masy krówkowej
1 opakowanie (180g) okrągłych biszkoptów
kakao
1,5 szkl zaparzonej kawy rozpuszczalnej (3 łyżeczki kawy na ok 350ml wrzątku) można lekko posłodzić.

Przygotowanie: biszkopt układamy w tej samej foremce co piekliśmy, rozsmarowujemy 1/2 puszki masy krówkowej, wykładamy 1/3 kremu, układamy warstwę biszkoptów maczanych w zimnej kawie, następnie połowę pozostałego kremu, placek biszkopty, pozostałą masę krówkową, resztę kremu, biszkopty maczane w kawie,  na wierzch obficie posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

środa, 18 czerwca 2014

tiramisu truskawkowe

Prosty, szybki deser z truskawek, kremu śmietankowego z mascarpone i biszkoptów. 
Składniki na 6 szt.:
ok.700g truskawek
200ml śmietany 30-36%
250g mascarpone
kilka biszkoptów (u mnie 15 okrągłych)
woda
sok z cytryny
cukier
Przygotowanie: truskawki blendujemy na gładka masę, dodajemy cukier (ilość cukru w zależności od słodkości truskawek i od tego jak bardzo słodki chcemy deser). W drugim naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukru (ok 1-2 łyżki), dodajemy mascarpone i szybko miksujemy do połączenia składników. W miseczce wlewamy ok 1 szkl wody i 3 łyżki soku z cytryny. Biszkopciki maczamy w wodzie układamy warstwę na spodzie pucharka (u mnie 1 biszkopt), następnie po 1-2 łyżki masy śmietankowej, następnie zblendowane truskawki, znowu biszkopty nasączone (u mnie 1,5 szt), masa śmietankowa i zblendowane truskawki. tak postępujemy ze wszystkimi pucharkami. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!

sobota, 14 czerwca 2014

tort śmietankowy z musem truskawkowym

Tort wielowarstwowy, idealny w sezonie truskawkowym, lecz można i przygotować go z mrożonych owoców. Zamiast musu truskawkowego może być malinowy (tylko maliny należy przetrzeć przez sitko). Tort jest duży, waży ok 2,5-3kg. Jutro będzie zdjęcie środka.
Biszkopt z tego przepisu:
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.

Mus truskawkowy:
1kg truskawek
3 czubate łyżki żelatyny
cukier (sypałam na oko, tak żeby było słodkawe)
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: żelatynę wsypujemy do naczynia, zalewamy ok 1/2 szkl zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na czas przygotowania truskawek. Truskawki myjemy, blendujemy (miksujemy) na gładką masę, przelewamy do garnka, dodajemy cytrynę i cukier, zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy ok 1-2 min, do czasu rozpuszczenia żelatyny, zostawiamy do wystygnięcia. Jak uzyska temperaturę pokojową wówczas wstawiamy do lodówki, ma mocno zgęstnieć. Gdy zgęstnieje przygotowujemy krem śmietankowy. 

Składniki na krem śmietankowy:
600ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
1/4 szkl cukru pudru lub więcej zależy od słodkości musu truskawkowego 
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera. 

Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.

dodatkowo:
truskawki do dekoracji
czekolada mleczna
czekolada gorzka
literki czekoladowe

Przygotowanie: jeden placek biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę musu truskawkowego, następnie ok 1/3 kremu śmietankowego, znowu układamy placek biszkoptu, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy resztę musu, 1/3 kremu śmietankowego, i ostatni placek biszkoptu, nasączamy reszta ponczu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym. Boki tortu obsypałam startą mleczną czekoladą. Na wierzch przygotowałam połówki truskawek częściowo zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie (w garnku zagotowujemy wodę, na garnek stawiamy miskę tak żeby nie dotykała dnem do gotującej się wody, do miski wrzucamy kawałki czekolady, mieszając czekamy aż się rozpuści, w gorącej maczamy truskawki i układamy na papierze lub na kratce do zastygnięcia). Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, lub chociaż kilka godzin. 

jakość zdjęcia daje wiele do życzenia, ale musi być takie, bo innego nie ma z czego zrobić :)

czwartek, 5 czerwca 2014

nuggetsy, czyli drobiowe kąski w panierce z płatków kukurydzianych

Na wstępnie zaznaczam, że nie mam pojęcia czy smakują tak samo jak w McDonald's, bo wieki nie byłam w MC i takich nie jadłam. Stripsy z KFC jadłam i były na blogu i tu mogę stwierdzić, że są bardzo podobne do tych z KFC i to nie tylko moje zdanie. Dziś pora na nuggetsy, czyli małe kąski z piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Można podać z frytkami i sosem, ale i z ziemniakami i surówką. Fajny pomysł na przyjęcie, czy imprezę.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 szkl mąki zwykłej - pszennej
1 szkl płatków kukurydzianych typu corn flakes
1 jajko
2/3 szkl wody
vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka (może być też ostra)
olej do smażenia
Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, wielkości 1 kęsa, w jednej misce jajko z wodą mieszamy, a w drugiej mąkę, bardzo drobno pokruszone płatki kukurydziane (można w rozdrabniaczu pokruszyć), przyprawy. Kawałki kurczaka wrzucamy do jajka z wodą, następnie wyciągamy i wrzucamy do miski z mąką i płatkami, mieszamy, wyciągamy na deskę lub talerz, następnie pojedynczo zanurzamy w jajku z wodą i znowu do mąki z płatkami. Układamy na desce lub talerzu. Na patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej (u mnie oleju ok 1cm) i smażymy na złoto na niezbyt dużym ogniu z każdej strony. Po usmażeniu na chwilę wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć resztki tłuszczu. Podajemy z frytkami i sosem, lub ziemniakami i surówką. 

środa, 4 czerwca 2014

truskawkowe placki jogurtowe

Kolejne placuszki, tym razem z truskawkami na jogurcie, posypane cukrem pudrem. Polecam!
Składniki na ok 15 szt:
1 mały jogurt naturalny (180g)
1 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowy cukier waniliowy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka - kilkanaście truskawek
olej do smażenia
Przygotowanie: w misce jajka, cukier, cukier waniliowy, jogurt miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ponownie miksujemy, dodajemy drobno pokrojone truskawki i mieszamy łyżką. Smażymy na odrobinie oleju na złoto, odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia resztek tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

poniedziałek, 2 czerwca 2014

placki z truskawkami

Pyszne placuszki z kawałkami truskawek. Posypane cukrem pudrem są słodziutkie, a przełamaniem słodyczy jest truskawka. W sezonie truskawkowym obowiązkowe.
Składniki na ok.15 placków:
2 jajka
0,5 szkl mleka
1 szkl mąki pszennej
1 czubata łyżka cukru
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
kilka-kilkanaście truskawek
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy (można mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju, łyżką wykładamy na patelnię ciasto, na każdy placuszek po plasterku truskawki (jak większe placuszki to po kilka plasterków), po usmażeniu jednej strony przekładamy na drugą i smażymy na złoto. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy truskawką do góry. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

pierogi ruskie

Proste i chyba dla każdego znane pierogi ruskie. Ciasto do pierogów jest zupełnie inne niż standardowe, ale uważam, ze do ruskich jest idealne (nie tylko do ruskich). Polecam!
Składniki na ok 90 sztuk:
Przepis na ciasto znajduje się również  TUTAJ
Składniki:
1 kg mąki pszennej
2 żółtka
1 całe jajko
szczypta soli
1/2 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 i 1/4 szkl mleka
Przygotowanie: wodę i mleko podgrzewamy tak, żeby było dobrze ciepłe, ale nie mocno gorące. Do miski wsypujemy mąkę, sól,dodajemy jajko i żółtka, oraz ciepłe mleko z wodą, a na koniec olej, ciasto mieszamy i wyrabiamy na elastyczną gładką masę. Od gotowego ciasta odkrawamy kawałek, a resztę zakrywamy folią, żeby nie wysychało i było ciepłe. Podczas wałkowania delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na odpowiednią grubość, jeżeli ktoś woli grubsze ciasto to spokojnie można takie rozwałkować, bo po ugotowaniu jest ono mięciutkie.

Farsz (wg mojego przepisu i moich proporcji)
700-800g ziemniaków
200g sera białego półtłustego
2 duże cebule
olej
pieprz, vegeta (domowa vegeta)
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę (nie polecam używania blendera), ser również przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy do farszu, doprawiamy vegetą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Przygotowane pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż wypłyną na wierzch i jeszcze minutkę, na średnim ogniu. Przekładamy na talerz jeden obok drugiego, żeby się nie skleiły, chociaż zaletą tego ciasta jest to, że pierogi bardzo rzadko się sklejają się ze sobą. 
Na wierzch gotowych pierogów można podać zeszkloną cebulkę, cebulkę z kiełbasą, lub tak jak u mnie cebulkę z drobno pokrojonym przesmażonym boczkiem. 

ciasto na pierogi II

Przedstawiam przepis na ciasto na pierogi, ale inne niż standardowe. Zawiera więcej składników niż ciepła woda i mąka. Ciasto jest bardzo elastyczne, łatwo się klei pierogi, a po ugotowaniu jest mięciutkie i delikatne. Przepis mojej chrzestnej.
Składniki na ok 80- 90 sztuk.
1 kg mąki pszennej
2 żółtka
1 całe jajko
szczypta soli
1/2 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 i 1/4 szkl mleka
Przygotowanie: wodę i mleko podgrzewamy tak, żeby było dobrze ciepłe, ale nie mocno gorące. Do miski wsypujemy mąkę, sól,dodajemy jajko i żółtka, oraz ciepłe mleko z wodą, a na koniec olej, ciasto mieszamy i wyrabiamy na elastyczną gładką masę. Od gotowego ciasta odkrawamy kawałek, a resztę zakrywamy folią, żeby nie wysychało i było ciepłe. Podczas wałkowania delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na odpowiednią grubość, jeżeli ktoś woli grubsze ciasto to spokojnie można takie rozwałkować, bo po ugotowaniu jest ono mięciutkie. Polecam wypróbowanie tego przepisu, te ciasto idealne jest przy pierogach ruskich. 

Printfriendly