sobota, 17 sierpnia 2013

biszkopt rzucany kakaowy

Najlepszy biszkopt do tortów i nie tylko. Z jednego można mieć 2-4 płaty ciasta. nazwa "rzucany" nie jest bez powodu, ponieważ ciastem rzuca się o blat/podłogę. Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.com
Składniki:
5 jajek
⅔ szkl mąki pszennej
⅓ szkl kakao
¾ szkl cukru pudru
*** nie dodajemy proszku do pieczenia 
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy w małych porcjach cukier puder, żółtka (używając miksera). Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do ubitej masy (nie używamy miksera) łyżką / szpatułką delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 21- 23cm (na spód papier do pieczenia, nie smarujemy niczym brzegów). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40-45min (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucamy w formie po blat z wysokości ok 50-60cm i wstawiamy do wyłączonego uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Brzegi ciasta oddzielamy nożem oraz kroimy na placki dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly