niedziela, 29 czerwca 2014

pierś z kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Pomysł na obiad, lub sytą kolację, robiąc mniejszej wielkości można wykorzystać na imprezy. Można podać z ziemniakami, frytkami, lub bez dodatków z ulubionym sosem.
Składniki na 4 duże sztuki:
1 gotowe ciasto francuskie
200-300g piersi z kurczaka
5-6 dużych pieczarek
mała cebula
4 plasterki sera
1 łyżka majonezu
jajko
przyprawy: papryka słodka, pieprz, vegeta (domowa vegeta)
Przygotowanie: pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju, posypując przyprawami, gotową zdejmujemy z patelni. Na tym samym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy i smażymy. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe paski, połowę paska nacinamy nożem tak jak na zdjęciu poniżej, na druga polówkę nakładamy nadzienie czyli pieczarki, pierś z kurczaka, odrobinę majonezu, plasterek sera, składamy ciasto i mocno dociskamy widelcem. Postępujemy tak z każdym paskiem ciasta (cały etap przygotowania pokazany poniżej na zdjęciach). Gotowe pakieciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na ok 20min, lub do czasu zrumienienia ciasta (u mnie grzałka góra-dół). 

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł może dziś zrobię jak nie będzie deszczu i wyjdę po ciasto francuskie z dzieckiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna chciałam czymś takim zaskoczyć męża, ale dopiero gdy zobaczyłam to na tym blogu, w sposób prosty i klarowny pokazane podjęłam decyzję :D dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niebo w gębie! komu nie zrobię, to smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Tylko zamiast cebuli dodałam paprykę a do tego na koniec sos czosnkowy. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly