środa, 18 czerwca 2014

tiramisu truskawkowe

Prosty, szybki deser z truskawek, kremu śmietankowego z mascarpone i biszkoptów. 
Składniki na 6 szt.:
ok.700g truskawek
200ml śmietany 30-36%
250g mascarpone
kilka biszkoptów (u mnie 15 okrągłych)
woda
sok z cytryny
cukier
Przygotowanie: truskawki blendujemy na gładka masę, dodajemy cukier (ilość cukru w zależności od słodkości truskawek i od tego jak bardzo słodki chcemy deser). W drugim naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukru (ok 1-2 łyżki), dodajemy mascarpone i szybko miksujemy do połączenia składników. W miseczce wlewamy ok 1 szkl wody i 3 łyżki soku z cytryny. Biszkopciki maczamy w wodzie układamy warstwę na spodzie pucharka (u mnie 1 biszkopt), następnie po 1-2 łyżki masy śmietankowej, następnie zblendowane truskawki, znowu biszkopty nasączone (u mnie 1,5 szt), masa śmietankowa i zblendowane truskawki. tak postępujemy ze wszystkimi pucharkami. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly