Przepyszny deser dla miłośników kawy i nie tylko... to będzie najlepszy z najlepszych moich deserów, koniecznie musicie spróbować!
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
8 długich biszkoptów
0,5 szkl mocnej kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie: zaparzam kawę, osobiście daję 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalewam połową szklanki wrzątku, odstawiam do wystygnięcia. Jajka myję, wkładam do garnka zalewam wrzątkiem, po chwili wyjmuję. Oddzielam żółtka, które daję do miski, dodaję 2 łyżki cukru pudru i miksuję na bardzo jasną masę. Zamiast żółtek można dodać likier ajerkoniakowy. Do masy dodaję mascarpone i dokładnie mieszam. Przygotowuję 4 lampki do wina, biszkopty kroje na pół, maczam w kawie, układając dwie połówki na dnie naczynia, łyżkę masy, znowu dwie połówki biszkoptów maczanych w kawie i łyżka masy. Wstawiam do lodówki na ok 1 godzinę, przed podaniem posypuję kakao. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz