poniedziałek, 2 czerwca 2014

pierogi ruskie

Proste i chyba dla każdego znane pierogi ruskie. Ciasto do pierogów jest zupełnie inne niż standardowe, ale uważam, ze do ruskich jest idealne (nie tylko do ruskich). Polecam!
Składniki na ok 90 sztuk:
Przepis na ciasto znajduje się również  TUTAJ
Składniki:
1 kg mąki pszennej
2 żółtka
1 całe jajko
szczypta soli
1/2 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 i 1/4 szkl mleka
Przygotowanie: wodę i mleko podgrzewamy tak, żeby było dobrze ciepłe, ale nie mocno gorące. Do miski wsypujemy mąkę, sól,dodajemy jajko i żółtka, oraz ciepłe mleko z wodą, a na koniec olej, ciasto mieszamy i wyrabiamy na elastyczną gładką masę. Od gotowego ciasta odkrawamy kawałek, a resztę zakrywamy folią, żeby nie wysychało i było ciepłe. Podczas wałkowania delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na odpowiednią grubość, jeżeli ktoś woli grubsze ciasto to spokojnie można takie rozwałkować, bo po ugotowaniu jest ono mięciutkie.

Farsz (wg mojego przepisu i moich proporcji)
700-800g ziemniaków
200g sera białego półtłustego
2 duże cebule
olej
pieprz, vegeta (domowa vegeta)
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę (nie polecam używania blendera), ser również przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, dodajemy do farszu, doprawiamy vegetą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Przygotowane pierogi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż wypłyną na wierzch i jeszcze minutkę, na średnim ogniu. Przekładamy na talerz jeden obok drugiego, żeby się nie skleiły, chociaż zaletą tego ciasta jest to, że pierogi bardzo rzadko się sklejają się ze sobą. 
Na wierzch gotowych pierogów można podać zeszkloną cebulkę, cebulkę z kiełbasą, lub tak jak u mnie cebulkę z drobno pokrojonym przesmażonym boczkiem. 

3 komentarze:

  1. kocham pierogi ruskie a dziś robiłam z truskawkami dla męża a dla siebie i synka z kaszą gryczaną i białym serem pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly