sobota, 14 czerwca 2014

tort śmietankowy z musem truskawkowym

Tort wielowarstwowy, idealny w sezonie truskawkowym, lecz można i przygotować go z mrożonych owoców. Zamiast musu truskawkowego może być malinowy (tylko maliny należy przetrzeć przez sitko). Tort jest duży, waży ok 2,5-3kg. Jutro będzie zdjęcie środka.
Biszkopt z tego przepisu:
Składniki:
5 jajek
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru (ja dałam cukier puder)
¼ szkl mąki ziemniaczanej
*** nie dodajemy proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera, dodajemy żółtka (nadal wolne obroty), na koniec dodajemy mąkę - mieszamy łyżką, lub jak ja na wolnych obrotach mikserem, tylko tyle czasu, aby połączyły się składniki. Spód tortownicy  o średnicy 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie wykładamy, nie smarujemy! Wlewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 30-40min lub do suchego patyczka. 
Po upieczeniu gorący wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60cm na podłogę lub blat, wstawiamy do uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Boki ciasta od tortownicy oddzielny nożem dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 placki.

Mus truskawkowy:
1kg truskawek
3 czubate łyżki żelatyny
cukier (sypałam na oko, tak żeby było słodkawe)
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: żelatynę wsypujemy do naczynia, zalewamy ok 1/2 szkl zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na czas przygotowania truskawek. Truskawki myjemy, blendujemy (miksujemy) na gładką masę, przelewamy do garnka, dodajemy cytrynę i cukier, zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy ok 1-2 min, do czasu rozpuszczenia żelatyny, zostawiamy do wystygnięcia. Jak uzyska temperaturę pokojową wówczas wstawiamy do lodówki, ma mocno zgęstnieć. Gdy zgęstnieje przygotowujemy krem śmietankowy. 

Składniki na krem śmietankowy:
600ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
1/4 szkl cukru pudru lub więcej zależy od słodkości musu truskawkowego 
Przygotowanie: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, i serek mascarpone, miksujemy chwilę do połączenia składników na niskich obrotach miksera. 

Składniki na poncz:
250ml wody
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie: wodę zagotowujemy dodajemy cukier i wciskamy sok z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia.

dodatkowo:
truskawki do dekoracji
czekolada mleczna
czekolada gorzka
literki czekoladowe

Przygotowanie: jeden placek biszkoptu układamy na paterze, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę musu truskawkowego, następnie ok 1/3 kremu śmietankowego, znowu układamy placek biszkoptu, nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy resztę musu, 1/3 kremu śmietankowego, i ostatni placek biszkoptu, nasączamy reszta ponczu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem śmietankowym. Boki tortu obsypałam startą mleczną czekoladą. Na wierzch przygotowałam połówki truskawek częściowo zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie (w garnku zagotowujemy wodę, na garnek stawiamy miskę tak żeby nie dotykała dnem do gotującej się wody, do miski wrzucamy kawałki czekolady, mieszając czekamy aż się rozpuści, w gorącej maczamy truskawki i układamy na papierze lub na kratce do zastygnięcia). Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, lub chociaż kilka godzin. 

jakość zdjęcia daje wiele do życzenia, ale musi być takie, bo innego nie ma z czego zrobić :)

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. a smakował - poezja! goście stwierdzili, że to najlepszy z najlepszych jakie jedli :)

      Usuń
  2. Zrobiłam na urodziny Syna i wszystkim bardzo smakował! zniknął do ostatniego kawałka!
    Dziękuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, ze aż tak zasmakował :) ale u mnie w rodzinie też twierdzą, że to najlepszy tort :)

      Usuń
  3. Mam pytanie. Rzucamy samym biszkoptem czy biszkoptem razem z tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. razem z tortownicą, tak jak wyciagamy z piekarnika

      Usuń
  4. Przepis świetny, tort pyszny, lekki, puszysty. Uświetnił urodziny synka. Został tylko zmodyfikowany w kwestii dekoracji. Posłużył jako przepyszna baza do cukrowej masy w stylu angry birds.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly