poniedziałek, 2 czerwca 2014

placki z truskawkami

Pyszne placuszki z kawałkami truskawek. Posypane cukrem pudrem są słodziutkie, a przełamaniem słodyczy jest truskawka. W sezonie truskawkowym obowiązkowe.
Składniki na ok.15 placków:
2 jajka
0,5 szkl mleka
1 szkl mąki pszennej
1 czubata łyżka cukru
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
kilka-kilkanaście truskawek
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy (można mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju, łyżką wykładamy na patelnię ciasto, na każdy placuszek po plasterku truskawki (jak większe placuszki to po kilka plasterków), po usmażeniu jednej strony przekładamy na drugą i smażymy na złoto. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy truskawką do góry. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly