środa, 25 czerwca 2014

gulasz wieprzowy z pieczarkami i śmietaną

Prosty gulasz do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Do przepisu można wykorzystać łopatkę, karkówkę, czy szynkę wieprzową. 
Składniki:
1kg wieprzowiny
2 duże cebule
0,5kg pieczarek
1/2 szkl śmietany 12-18% kwaśnej
mąka do zagęszczenia
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz
olej
Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż sok z pieczarek wyparuje. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Wszystko przerzucamy co garnka, zalewamy wodą tak aby składniki były zanurzone, gotujemy do miękkości mięsa (ok1,2h). Następnie doprawiamy vegetą i pieprzem, mąkę i śmietanę rozrabiamy z wodą i wlewamy na gotujący się gulasz, czekamy aż się zagotuje. Gotowe. Podamy z ziemniakami, ryżem, kaszą, kuskusem, pesso, oraz z surówką. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly