czwartek, 22 sierpnia 2013

Serowe ciasteczka z jabłkami

Lekkie, pyszne, szybkie ciasteczka z jabłkiem... Mój ciasteczkowy faworyt! i w przepisie nie ma błędu - ciasto jest bez proszku, bez jajek, bez cukru, tylko mąka, twaróg i masło... 
Składniki na ok 16-18 ciasteczek:
1 jabłko
¾ szkl maki pszennej
150g sera białego półtłustego (twarogu)
125g masła
cynamon
cukier puder do posypania
Przygotowanie: jabłko myjemy, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na 16-18 części. Mąkę, masło i twaróg wrzucamy do miski i szybko zagniatamy do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na ok 20-30 do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5mm (stolnicę posypując mąką), wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko układamy cząstkę jabłka, delikatnie posypujemy cynamonem. Składamy na pół. Układamy gotowe ciastka na blachę i pieczemy przez 20min w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem, chociaż mój syn zajada bez cukru pudru. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. coś pysznego...! Ja dodałam też plasterki brzoskwini :)
    Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z brzoskwinią nie jadałam, ale na bank pyszne i zrobię kolejnym razem :)

      Usuń
  2. ja dziś już 3 raz robiła ciasteczka!:)pyszne!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, to niemal uzależnienie :)!

      Usuń
    2. niestety przy gościach i dzieciakach się nie obejdzie:D

      Usuń
  3. jest tylko jeden problem za szybko znikają z talerza
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba jedyny problem z nimi :) polecam robić porcje podwójną lub potrójną :D

      Usuń
  4. Super przepis - ciasteczka błyskawiczne w robieniu i w znikaniu :D są bardzo smaczne - pozdrawiam i życzę wesołych świat

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly