Lekkie, pyszne, szybkie ciasteczka z jabłkiem... Mój ciasteczkowy faworyt! i w przepisie nie ma błędu - ciasto jest bez proszku, bez jajek, bez cukru, tylko mąka, twaróg i masło...
Składniki na ok 16-18 ciasteczek:1 jabłko
¾ szkl maki pszennej
150g sera białego półtłustego (twarogu)
125g masła
cynamon
cukier puder do posypania
Przygotowanie: jabłko myjemy, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na 16-18 części. Mąkę, masło i twaróg wrzucamy do miski i szybko zagniatamy do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na ok 20-30 do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5mm (stolnicę posypując mąką), wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko układamy cząstkę jabłka, delikatnie posypujemy cynamonem. Składamy na pół. Układamy gotowe ciastka na blachę i pieczemy przez 20min w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem, chociaż mój syn zajada bez cukru pudru. Smacznego!
coś pysznego...! Ja dodałam też plasterki brzoskwini :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
z brzoskwinią nie jadałam, ale na bank pyszne i zrobię kolejnym razem :)
Usuńja dziś już 3 raz robiła ciasteczka!:)pyszne!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńhehe, to niemal uzależnienie :)!
Usuńniestety przy gościach i dzieciakach się nie obejdzie:D
Usuńjest tylko jeden problem za szybko znikają z talerza
OdpowiedzUsuń:)
to chyba jedyny problem z nimi :) polecam robić porcje podwójną lub potrójną :D
UsuńSuper przepis - ciasteczka błyskawiczne w robieniu i w znikaniu :D są bardzo smaczne - pozdrawiam i życzę wesołych świat
OdpowiedzUsuń