czwartek, 1 sierpnia 2013

panna cotta klasyczna

Panna cotta to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Zimny i mleczno - śmietankowy, polany sokiem z malin lub truskawek. 
Składniki na 5-6 sztuk:
250 ml śmietany 30-36%
250ml mleka 3,2%
4 czubate łyżki cukru
3 czubate łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy, laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie: żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy ok 8 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, wsypujemy cukier plus cukier waniliowy (lub wyjęte z laski wanilii ziarna oraz laskę wanilii, lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego). Zagotowujemy, zdejmujemy z gazu (wyciągamy laskę wanilii) dodajemy żelatynę i mieszamy intensywnie ok 1 minuty do rozpuszczenia żelatyny. Foremki (filiżanki) natłuszczamy odrobiną masła, wlewamy przygotowaną śmietankę, pozostawiamy do wystygnięcia, po uzyskaniu temp. pokojowej wstawiamy do lodówki na ok 3-4 godziny, do stężenia. Przed wyjściem z foremki, wstawiamy na chwilę do wrzątku, ale tylko na chwilę, bo się szybko rozpuszcza. Polewamy sokiem. Smacznego! na blogu są dostępne również inne wersje panna cotta....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly