czwartek, 15 sierpnia 2013

napoleonka

Ciasto dla leniwych, gdyż wykonane jest na gotowym cieście francuskim. Chrupiące ciasto na spodzie i na wierzchu, budyniowy krem, a całość oprószona cukrem pudrem. Proste, a jakie pyszne...
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka
4 czubate łyżki cukru
250g margaryny
jajko
cukier puder do posypania
Przygotowanie: do garnka wlewamy 1 litr mleka, odlewamy ok 200ml, resztę zagotowujemy z 4 łyżkami cukru, do odlanego mleka dodajemy budynie. Do wrzącego mleka wlewamy rozrobione budynie, chwilę zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do zimnych budyni dodajemy miękką margarynę  (w temperaturze pokojowej) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto francuskie dzielimy na pół, odsuwamy jedno od drugiego, smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy na blasze na tym papierze, który był razem z ciastem, na złoto przez ok 15-20min w 220 stopniach - jeżeli bez termoobiegu, lub w 200 stopniach z termoobiegiem. Odstawiamy do wystygnięcia (jeżeli ciasto mocno nam wyrośnie, to jeszcze ciepłe delikatnie rękoma przyciskamy, aby zmniejszyło swoją objętość). Idealnie jest jeżeli posiadamy formę takiej samej wielkości jak płaty ciasta. W formie układamy jeden płat upieczonego ciasta, wykładamy masę budyniową, na wierzch drugi płat ciasta, posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na ok 3-4 godziny.

2 komentarze:

  1. Ciacho wyszlo pyszne :)! Nie za slodkie,ale w sam raz. Jednak nie dalo sie go jesc inaczej jak widelcem i nozem,gdyz dolne ciasto bylo oporne do krojenia. Nie psulo to jednak delikatnosci ciasta. Jakies pomysly,skad dolna warstwa tak wyszla?(dodam,ze nie byla ani przypalona ani zakalcowata) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm naprawdę trudno mi powiedzieć dlaczego taki spód Tobie wyszedł....

      Usuń

Printfriendly