wtorek, 20 sierpnia 2013

Pasztet rybny

Dla miłośników ryb polecam pasztet rybny. Co prawda długo się przygotowuje, ale jest delikatny, rozpływający się w ustach, idealny na postne dni, w mojej rodzinie był na Wigilii. Przepis od Cioci Ani.
Składniki:
1kg tołpygi 
2 jajka
2 bułki kajzerki
gałka muszkatołowa
pieprz, sól, łyżeczka vegety
3 łyżki śmietany
3 łyżki masła
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 cebula
Przygotowanie: rybę skropić cytryną i odstawić, warzywa obrać, umyć i ugotować w wodzie do miękkości, wyjąć warzywa, a go tego samego wywaru wrzucić pokrojoną w kawałki rybę, gotować ok 10-15min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Ostudzony wywar przecedzić i namoczyć w nim bułki, a następnie odcisnąć. Rybę obrać ze skóry, wyjąć ości. Warzywa (oprócz cebuli) oraz rybę zemleć przez maszynkę dwa razy. Wrzucić wszystko do miski, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Keksówkę natłuścić, wyspać bułką tartą, wyłożyć masę i piec w 180 stopniach przez 50min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly