czwartek, 29 sierpnia 2013

sernik staropolski

Sernik staropolski z ziemniakami.... nadziany rodzynkami, na herbatnikach... wilgotny, mało słodki, u nas zawsze był na Boże Narodzenie, kiedyś pieczony w prodziżu, jak ktoś jeszcze posiada to polecam robienie tego sernika właśnie w prodziżu, inny smak, tak samo jak na smak sernika ma wpływ użyty ser i tu polecam taki prawdziwy półtłusty twaróg, który trzeba zmielić, wówczas sernik nie ma równych.  Może z wyglądu nie jest najpiękniejszy, ale tu chodzi o ten smak. Przepis pochodzi z maminego zeszytu...
Składniki:
1kg półtłustego twarogu
1 łyżka masła
6 jajek
4 ugotowane średniej wielkości ziemniaki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 op. rodzynek (100g)
1 szkl wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników
Przygotowanie: twaróg jeżeli posiadamy niemielony to dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę, jeżeli mamy w wiaderku gotowy, to nic z nim nie robimy. Rodzynki przekładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę, w drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na gładką jasną masę, do masy dodajemy, twaróg, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, masło, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, dokładnie miksujemy do połączenia składników. Odciskamy wodę z rodzynek i rodzynki dodajemy do masy, dodajemy również wiórka kokosowe, miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie szpatułką (nie mikserem!). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy o śr. 21-23cm wykładamy herbatnikami (jedną warstwę), wylewamy masę , wygładzamy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 60-80min. Jeżeli wierzch się zrumieni i popęka to oznacza, że sernik jest upieczony. Podczas pieczenia sernik bardzo rośnie, ale w czasie stygnięcia opada, ale tak ma być... Można wierzch polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem... ale ja uważam, że to zbędne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly