sobota, 3 sierpnia 2013

pulpety w sosie serowym

Mięsne kulki w sosie serowym na bazie serka topionego, podawane z makaronem, ziemniakami lub ryżem...
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
bułka (kajzerka)
bułka tarta
jajko
1 mała cebula
przyprawy: sól (ja używam vegeta natur), pieprz
150g serka topionego kremowego lub śmietankowego
Przygotowanie: do miski wkładamy mięso mielone, w drugim naczyniu bułkę namaczamy w wodzie - odciskamy z wody i dodajemy do mięsa, dodajemy również jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebulę, mieszamy i dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, aby masa mięsna była zwarta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, z mięsa formujemy małe kuleczki, chwilę podpiekamy na patelni. Pulpety przekładamy do garnka zalewamy ok 500ml wody (można dodać kostkę rosołową), gotujemy pod przykryciem ok 30min, po tym czasie wyjmujemy z garnka pulpety, a do wywaru dodajemy serek topiony pokrojony w mniejsze kawałki, traktujemy blenderem do uzyskania jednolitego sosu, zagęszczamy odrobiną mąki rozprowadzonej w wodzie, przyprawiamy pieprzem i solą (vegetą). Wrzucamy ugotowane pulpety. smacznego!
Na blogu znajdziecie również więcej przepisów na PULPETY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly