wtorek, 13 sierpnia 2013

rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Alternatywa dla zwykłego kotleta mielonego. Ładnie się kroi, doskonale smakuje z ziemniakami i surówką... 
Można podawać polaną sosem. 
Składniki:
700g mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
1 bułką kajzerka
3-4 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
przyprawy: vegeta, pieprz, majeranek, liść laurowy, ząbek czosnku (jak ktoś lubi)
200g pieczarek
odrobina masła
Przygotowanie: na patelni na odrobinie oleju podsmażamy 1/2 drobno posiekaną cebulę, oraz drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem i vegetą. Do miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, vegetę, pieprz, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1/2 posiekanej cebuli, kajzerkę wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą, oraz bułkę tartą, całość porządnie mieszamy do zwartej konsystencji. 
Na folii spożywczej wykładamy wyrobione mięso, na środku układamy pieczarki i zwijamy za pomocą folii. Przykładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Układamy kilka liści laurowych oraz kawałki masła. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 1h. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly