czwartek, 1 sierpnia 2013

panna cotta czekoladowa

Panna cotta w wersji czekoladowej. Na blogu dostępne są również inne wersje tego deseru... 
Składniki na 5-6 sztuk:
250 ml śmietany 30-36%
250ml mleka 3,2%
4 czubate łyżki cukru
3 czubate łyżeczki żelatyny
50g czekolady gorzej lub mlecznej
masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie: żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy ok 8 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, wsypujemy cukier. Zagotowujemy, zdejmujemy z gazu  dodajemy żelatynę i mieszamy intensywnie ok 1 minuty do rozpuszczenia żelatyny. Dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i mieszamy do rozpuszczenia. Foremki (filiżanki) natłuszczamy odrobiną masła, wlewamy przygotowaną śmietankę, pozostawiamy do wystygnięcia, po uzyskaniu temp. pokojowej wstawiamy do lodówki na ok 3-4 godziny, do stężenia. Przed wyjściem z foremki, wstawiamy na chwilę do wrzątku, ale tylko na chwilę, bo się szybko rozpuszcza. Polewamy rozpuszczoną czekoladą lub karmelem, można posypać orzechami. Smacznego!

1 komentarz:

Printfriendly