niedziela, 18 sierpnia 2013

tort cappuccino

Pracochłonny, ale pyszny tort cappuccino. Dwie warstwy kakaowe, jedna kokosowa poprzekładane kremem o smaku cappuccino, a całość wykończona czekoladowym kremem. Idealny na urodziny, imieniny i inne okazje. 
Biszkopt kakaowy z TEGO PRZEPISU:
Składniki:
5 jajek
⅔ szkl mąki pszennej
⅓ szkl kakao
¾ szkl cukru pudru
Przygotowanie: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy w małych porcjach cukier puder, żółtka (używając miksera). Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do ubitej masy (nie używamy miksera) łyżką / szpatułką delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy 21- 23cm (na spód papier do pieczenia, nie smarujemy niczym brzegów). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40-45min (do suchego patyczka). Po upieczeniu rzucamy w formie po blat z wysokości ok 50-60cm i wstawiamy do wyłączonego uchylonego piekarnika do wystygnięcia. Brzegi ciasta oddzielamy nożem oraz kroimy na placki dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy na pół (dwa placki).

Ciasto kokosowe:
Składniki:
5 białek
200g wiórek kokosowych
1 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder miksują na wolnych obrotach dodajemy wiórka i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do momentu połączenia składników. Wlewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia), pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30min na złoty kolor.

Masa do przekładania:
Składniki:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
2 szkl mleka
budyń waniliowy
¾ szkl cukru
250g margaryny
3 czubate łyżki cappuccino (śmietankowe, orzechowe lub inne ulubione)
Przygotowanie: Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy, żółtka, capuccino dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy wystudzoną masę i wszystko miksujemy do gładkiej i jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30min.

Masa do dekoracji (nie konieczna, można ciasto polać polewą czekoladową)
300g czekolady u mnie pół na pół gorzka i mleczna
300ml śmietany 30-36%
3 czubate łyżki cukru
Przygotowanie: śmietankę wlewamy do rondla nagrzewamy lekko (odstawiamy z gazu) dodajemy cukier i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do zgęstnienia do konsystencji kremu (ok 2h) co jakiś czas mieszając, pop tym czasie miksujemy, wówczas masa stanie się puszysta i łatwa w pracy, masą smarujemy brzegi i wierzch. Chcąc zrobić "ślimaczki" tak jak na wierzchu tortu masę zostawiamy przekładamy do szprycy i robimy ślimaczki.

Przygotowanie tortu:
Na paterę układamy ciemny spód (biszkopt kakaowy), połowę masy do przekładania (cappuccino), ciasto kokosowe, masę cappuccino, biszkopt kakowy. Dekorujemy czekoladową masą (brzegi ciasta obsypane pokruszonymi kawałkami biszkopta kakaowego). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo podobne do mojego ciasta kawowo-kokosowego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. weszłam teraz i patrzę, że faktycznie podobne :)chociaż przepis znacząco się różni

      Usuń

Printfriendly