czwartek, 31 lipca 2014

zrazy z mięsa mielonego

Roladki czy zrazy z mięsa mielonego, nadziewane ulubionymi dodatkami, w lekkim sosie są fajną propozycją na obiad. Zainspirowana zrazikami Justyny K. 
Składniki na 6 dużych zrazów:
0,5kg mięsa wieprzowego
1 kajzerka
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 cebuli
mąka
olej
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, papryka słodka, koperek
nadzienie: w zależności co kto lubi może być: ser żółty, kawałki ogórka konserwowego, papryki świeżej lub konserwowej, kawałki cebuli, kiełbasek, boczku.
Przygotowanie: do miski wkładamy mięso mielone, namoczoną w wodzie i odciśniętą kajzerkę, jajko, pół cebuli drobno posiekanej, bułkę tartą, vegetę i pieprz. Wyrabiamy dość długo mięso, jeżeli będzie zbyt słabo wyrobione zrazy będę pękały. Na blacie lub folii spożywczej rozsmarowujemy odrobinę oleju, wykładamy masę mięsną i palcami formujemy płaski prostokąt (ok. 0,5cm grubości). Przecinamy na 6 części (jeżeli chcemy mniejsze zraziki to możemy podzielić na więcej części). Na każdym prostokącie układamy nadzienie. zwijamy roladki, i formujemy zrazy w rękach. Gotowe zrazy obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na mocno złoto na oleju. Przekładamy do rondelka, zalewamy do połowy wysokości wrzącą wodą, przyprawiamy vegetą, pieprzem i papryką słodką i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10min. Wyjmujemy gotowe zrazy, a powstały sos zagęszczamy odrobiną mąki rozrobioną wodą, dodajemy koperek. Po nałożeniu na talerz zrazy polewamy sosem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Niby takie oczywiste, a nie wpadłam na to nigdy.. muszę wypróbować z nadzieniem jak do klasycznych zrazów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadzienie można podpasować pod to co się lubi :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly