wtorek, 29 lipca 2014

zupa klopsikowa

Prosta sycąca zupa z klopsikami i ziemniakami. 
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1/2 cebuli
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 marchewka
kawałek pietruszki
kilka ziemniaków
koperek
2-3 łyżki śmietany 12-18%
1 łyżka mąki
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz,
*niektórzy dodają odrobinę octu lub soku z cytryny, ja nie dodaję, bo nie lubię tego smaku.
Przygotowanie: w miseczce wyrobić mięso, z jajkiem, bułką tartą, vegetą, pieprzem, bardzo drobno posiekaną cebulą. Uformować klopsiki, wielkość zależy od tego jakie lubimy.  W garnku zagotować ok 2 litry wody, dodać marchewkę (wkładam w całości, a pod koniec gotowania wyławiam i ścieram na tarce), pietruszkę, oraz klopsiki. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20min. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok 15min. W naczyniu łączymy mąkę, śmietanę i niewielką ilość wody, wlewamy do wrzącej zupy. Dodajemy koperek, doprawiamy vegetą i pieprzem. Gotowe. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Super! :) Na pewno posmakowałaby mi taka zupa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupy z dodatkiem takich pulpecików, i często je robię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie mogą zastąpić danie główne :)

      Usuń

Printfriendly