środa, 30 lipca 2014

ciastka wiatraczki z ciasta francuskiego z dżemem

Proste ciasteczka, a raczej duże ciastka, z dżemem, można dodać czekoladę, nutellę, lub kawałki owoców. Przygotowanie z pieczeniem to niecałe 20min.
Składniki:
ciasto francuskie - 1 opakowanie
1 jajko
łyżka cukru
dżem, czekolada, nutella, owoce
Przygotowanie: ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraty (u mnie 6 dużych kwadratów), każdy kwadrat nacinamy po rogach - tak jak na zdjęciu, następnie, składamy co drugi róg do środka i dociskamy środek. Przygotowane wiatraczki przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem. Jeżeli chcemy użyć czekoladę lub owoce, to należy położyć przed pieczeniem, natomiast dżem lub nutellę po upieczeniu. Pieczemy w 200 stopniach (grzałka góra dół) przez ok. 10-15min, w zależności od piekarnika. Ciasto ma być upieczone, lekko zrumienione. Ciasta ostudzamy, układamy po łyżce dżemu lub nutelli (jeżeli nie robimy z czekoladą lub owocami). Gotowe.

2 komentarze:

  1. Dziękuję, w końcu ktoś pokazał jak te drogi składać, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly