wtorek, 15 lipca 2014

ciasto ze szpinakiem "leśny mech"

Zielone ciasto przekładane kremem śmietankowym, pyszne, wilgotne, bardzo podzielne. W składzie ciasta jest szpinak lecz jego smaku i zapachu w ogóle nie czuć. Przepis znalazłam tutaj. W oryginale był granat u mnie w lecie granaty nie rosną, więc mamy jagódki. Polecam!
Składniki na tortownicę 23cm:
1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450g)
1 ⅓ szkl cukru
3 jajka
1 szkl oleju ( w oryginale było 1⅓)
2 szkl mąki krupczatki (można dodać tortowej lecz krupczatka powoduje że ciasto jest bardziej sypkie)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200ml śmietany 30-36%
1 serek mascarpone (250g)
1 czubata łyżka cukru pudru (do kremu)
owoce do ozdoby (jagody, granat, truskawki, wiśnie, winogrona)
Przygotowanie: szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitki, resztę wody odciskamy w rękach. W misce ucieramy mikserem jajka z cukrem, wlewamy olej dalej miksując, następnie mąkę i proszek do pieczenia miksujemy do połączenia składników. Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy (na dno położyłam papier do pieczenia). Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach (grzałka góra dół), po upieczeniu należy sprawdzić patyczkiem czy upieczone jak nie to jeszcze podpiec kilka minut. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki (najpierw skruszyłam tą cześć nie przypieczoną, a na osobnym talerzyku przypieczoną, którą wyłożyłam jako pierwszą na krem, a potem tą "ładniejszą").
W misce ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na placek, na wierzch wysypujemy pokruszone ciasto i owoce. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2h. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Też robiłam,ale dałam 250g szpinaku więc jest mniej zielony no i jagody u mnie też są:) niedługo wstawię na grupę na fb . Pyszne ciasto nawet tacy sceptycy jak mój mąż i teść prosili o jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny barwnik do ciasta :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam to ciasto własnie w wersji z granatem i muszę przyznać, że był to jego najsłabszy element. Pomyślałam wtedy, że jednak nie ma to jak nasze truskawki :) Choć jagódki faktycznie wyglądają mega leśnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto. Jadłam w wersji z granatem. Super połączenie,chodź pewnie z innymi owocami też super. polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto obłędnie genialne. Super przepis! Bardzo wszystkim zasmakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam szpinaku mrożonego, więc do ciasta zużyłam 1 opakowanie świeżego szpinaku, liści. Liście potraktowałam malakserem. Wyszło równie zielone ;-) i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam tak samo...było pysznie.

      Usuń
  7. Młody jęczmień w proszku a przepis jak na biszkopt, czyli 8 białek ubijamy na sztywno z cukrem szklanką dodajemy żółtka 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 pszennej proszek dopieczenia 1,5 łyżeczki i tu zamiast 2 łyżek mąki 2 łyżki jęczmienia i PO PROSTU REWELACJA! TEN PRZEPIS NIGDY NIE ZAWODZI !

    OdpowiedzUsuń
  8. jeśli uzyjesz szpinaku z hortexu też będzie takie zielone akuku! Nie wiem o co chodzi z tym podbarwianiem ale na szpinaku z innych firm wychodzi normalny średnio zielony mech a na hortexowym- paskudztwo , do tego ciasto mega tłuste i zbite choć przepis zawsze taki sam i sprawdzony!

    OdpowiedzUsuń
  9. A można jakiś lżejszy krem? Chciałabym zrobic z tego torcik do dziecka a smietana 30 nijak mi sie nie usmiecha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że budyniowy by pasował, ale ze śmietany nie jest ciężkim i tłustym kremem

      Usuń

Printfriendly