niedziela, 6 lipca 2014

zupa pieczarkowa

Na blogu był już przepis na zupę krem pieczarkowy, teraz czas na tradycyjną zupę pieczarkową
Składniki:
kość schabowa lub porcja rosołowa
300-400g pieczarek
1 duża cebula
1 marchewka
2-3 czubate łyżki śmietany 12-18%
1 płaska łyżka mąki
makaron (u mnie kokardki)
przyprawy: vegeta (domowa vegeta), pieprz, koperek
Przygotowanie: mięso lub kość myjemy, wrzucamy do garnka zalewamy ok. 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy "szumowiny", dodajemy marchewkę (startą, lub ścieramy po ugotowaniu), na patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulkę pokrojoną drobno, jak się zeszkli to pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy, aż zaczną się przyrumieniać. Pieczarki wrzucamy do garnka i całość gotujemy ok 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy makaron i gotujemy ok 10min. W naczyniu mieszamy mąkę, śmietanę z zimną wodą, wlewamy na wrzącą zupę, doprawiamy: vegetą, pieprzem i koperkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly