Proste, szybkie naleśniczki, bardzo puszyste i delikatne, można podawać bez dodatków, z dżemem, sokiem malinowym, bitą śmietaną, zwykłą śmietaną, z sosami owocowymi... Z tych samych naleśników możemy wyczarować stonogę, która na pewno spowoduje uśmiech na twarzy dziecka. Pomysł na stonogę gdzieś, kiedyś widziałam, a przepis jest autorski.
Składniki na ok.25-30 sztuk małych 4-5 cm naleśniczków:1 jajko
150ml mleka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
5 czubatych łyżek mąki
1 łyżka cukru
Przygotowanie: żółtko, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier i mąkę miksujemy, ma powstać gęste ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dolać mleko lub dosypać mąki), następnie dodajemy ubite sztywno białko i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na suchej (przy pierwszej partii możemy delikatnie posmarować olejem), nakładając łyżka niewielkie porcje, smażymy z obu stron na złoto. Aby wykonać stonogę musimy jeszcze usmażyć czułka również z tego samego ciasta. Usta i oczka robimy z dżemu, jogurtu, czy serka. Smacznego :)!
takie malutkie w sam raz dla maluchów :)
OdpowiedzUsuńniby dla maluchów, a sama uwielbiam :) hehe
Usuń